Хочеться на відпочинок, але не на пляж і не в гастро-тур? Можна спробувати екстремальний спорт на вихідні. Ось кілька варіантів

Автор:
Алла Кошляк
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Хочеться на відпочинок, але не на пляж і не в гастро-тур? Можна спробувати екстремальний спорт на вихідні. Ось кілька варіантів

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Цього літа багато українців вимушено відкрили для себе внутрішній туризм. Якщо «ледачий» відпочинок не для вас, а часу на повноцінну відпустку не вистачає, можна спробувати спортивні тури вихідного дня — кайтинг, спелеологія, сплави на каяках, сходження на гірські вершини. Це варіант відпочинку як для профі в екстремальних видах спорту, так і для новачків. Кореспондентка «Бабеля» побувала в кайтсерферському турі і розповідає, які послуги пропонують і скільки це коштує.

Що таке кайтсерфінг?

Кайтсерфінг — це катання по воді на дошці, що рухається силою вітру, який надимає повітряного змія (кайт). Місця для катання на кайтах називаються спотами. Один із найвідоміших в Україні регіонів для кайтингу розташований поблизу Генічеська. Там є декілька спотів із прокатом спорядження та інструкторами.

І скільки коштує покататись?

Оренда спорядження для кайтсерфінгу та дві години вступного заняття з інструктором коштують 50 доларів. Вступне заняття проводять для двох людей одночасно. З першої спроби підкорити хвилі не вийде, потрібно ще кілька занять. За словами інструкторів, щоб повноцінно стати на кайт, двох днів замало, треба приблизно тиждень вправлятися щодня, це коштуватиме 400 доларів. Але навіть один раз спробувати підняти кайт і навчитись керувати ним у повітрі — вже цікаво!

А де там жити, що їсти і як дістатися?

В основному ті, хто туди приїжджають, живуть у наметах, але неподалік споту є також база відпочинку та пляжні будиночки. В середньому житло коштує 400—600 гривень за добу з людини. Намети ж можна привезтиз собою або орендувати на місці (щоправда, їх швидко розбирають).

Дістатися до споту можна самостійно на авто — це 750 кілометрів від Києва — або на поїзді до Новоолексіївки, а потім на таксі. Всі варіанти поїздів — тут.

Також організатори пропонують трансфер — за 1 500 гривень в обидва кінці можна купити сидяче місце в автобусі, а за 2 200 — ліжко (так, пів автобуса переобладнано двоярусними двомісними ліжками замість сидінь!).

Можна заздалегідь замовити, щоб вас годували тричі на день. За це доведеться доплатити 350 гривень за день. Готують смачно, продукти свіжі, є веганське меню.

Що організатори турів радять обов’язково взяти з собою:

  • Сонцезахисний крем

  • Сонцезахисні окуляри

  • Капелюх від сонця

  • Засіб від комарів

  • Таблетки від захитування

  • Подорожню подушку і плед

А які розваги там будуть?

Кожна поїздка має тематичну вечірку. Вхід на неї коштує 600 гривень. Цього разу темою був американський фестиваль Coachella, всі мали дотримуватись дрес-коду. Минулої поїздки — всі були в білому і на фоні рожевого озера.

Який загалом виходить бюджет?

Загалом на поїздку знадобиться від 2 800 гривень без кайтингу, зі своїм наметом та з сидячим місцем в автобусі. Плюс додайте витрати на воду, бар, морепродукти на пляжі — ще близько 1 000 гривень. Готівку в кемпі не приймають, гроші кладуть на браслет. В кінці поїздки решту можна забрати.

Ок, якщо кайт — не для мене, які ще варіанти?

Якщо ви шукаєте подорож на природу на вихідні, можна спробувати рафтинг — швидкісний сплав річкою через пороги на надувному човні, плоті або тюбі. Для досвідчених є сплави гірськими річками, як-от Чорний Черемош або Прут. Для новачків популярні маршрути Південним Бугом, Тетеревом, Десною та тури у Мигію. Також можна спробувати каякінг — прогулянки спокійною водою на спеціальному човні з веслами. Часто організатори таких турів пропонують не просто сплав за маршрутом, а й ночівлю в наметах, приготування шашликів та ухи на вогнищі, пішохідні екскурсії до цікавих місць неподалік.

Скільки приблизно коштує екстремальний вікенд:

  • Велотур у Трахтемирів —  від 300 гривень

  • Спелеотур у печеру Млинки — від 1 080 гривень

  • Каяки на Тернопільщині — від 1 890 гривень

  • Кайтсерфінг у Генічеську — від 2 800 гривень

  • Похід на Говерлу — близько 3 000 гривень

  • Рафтинг у Мигії — близько 3 000 гривень

  • Кінний тур в Карпати — від 5 600 гривень

  • Мототур вихідного дня — близько 9 000 гривень 

А якщо я боюся води, є якісь інші тури?

Одноденні велотури і кількаденні мандрівки, поїздки на мотоциклах, кінні прогулянки та піші маршрути підкорення гір, наприклад, підйом на найвищу вершину України — Говерлу.

Ще один із варіантів екстремального відпочинку — параплан. Сам політ триватиме приблизно півгодини, але зазвичай організатори турів пропонують додатково прогулятися місцевістю та спробувати страви локальної кухні. Політати можна над Боржавськими полонинами або над Дністром.

Або можна спуститися під землю. В Україні розташована найдовша печера в гіпсах із назвою Оптимістична. Її можна дослідити, вирушивши у спелеотур. Бувають як короткі подорожі для новачків, так і кількаденні експедиції.