Зраділи іпотеці під 10%? Ми також! Хотіли оформити її, але зʼясувалося, що там далеко не 10%. І є ще кілька нюансів

Автор:
Алла Кошляк
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Зраділи іпотеці під 10%? Ми також! Хотіли оформити її, але зʼясувалося, що там далеко не 10%. І є ще кілька нюансів

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Двадцятого травня президент Володимир Зеленський пообіцяв, що цього року в Україні стартує програма доступної іпотеки — банки видаватимуть кредити на житло під десять відсотків річних. З 1 липня державний ПриватБанк повідомив, що починає видавати такі кредити. В банку спрогнозували, що їх можуть узяти 300 тисяч українців. Кошти даватимуть і на купівлю квартир у старих будинках, і на новобудови — але тільки на готові, здані в експлуатацію. Кореспондентка «Бабеля» Алла Кошляк вирішила на власному досвіді перевірити, чи дають уже кредити і на яких умовах. Спойлер — під кожного клієнта рахують індивідуально і відсоток виявився зовсім не десять.

Які умови пропонує банк?

Доступну іпотеку в ПриватБанку обіцяють давати на термін до 20 років. Клієнту потрібно мати 30 відсотків від вартості квартири, а на решту можна взяти позику. Купити можна і житло на вторинному ринку, і квартири в новобудовах, але тільки в тих, які вже введені в експлуатацію. Важливий момент, про який одразу попереджають консультанти банку — потрібно простежити, щоб продавець нерухомості передавав саме право власності на житло, а не відступлення майнових прав.

Щоб отримати приватівську іпотеку, треба бути клієнтом банку та мати чисту кредитну історію: у вас не повинно бути раніше прострочених кредитів і ви маєте бути сумлінним позичальником. Перевірити кредитну історію можна тут, раз на рік це можна зробити безкоштовно, наступний запит буде коштувати 50 гривень.

Як відбувається оформлення кредиту?

Я звернулася до відділення ПриватБанку, щоб отримати інформацію про програму «Доступне житло під 10%». Консультант банку спочатку запитав, скільки буде коштувати квартира, яку я хочу придбати, який щомісячний дохід я отримую, як можу його підтвердити, на який термін кредиту розраховую і який перший внесок готова зробити. Після цього консультант вніс дані в систему і сказав чекати на відповідь. Таймер на його моніторі показав відлік часу чотири хвилини, але вже за дві хвилини було рішення — іпотеку попередньо погодив кредитний комітет.

Я розпитала про загальні умови програми — банк пропонує:

  • строк кредиту — від 12 до 240 місяців;
  • перший внесок від 30%;
  • обов’язково потрібно застрахувати своє життя і нерухомість, яку купуєш — це коштуватиме 12 тисяч гривень на рік;
  • потрібно сплатити за послуги оцінювача — орієнтовно 3 500 гривень;
  • потрібно сплатити 1% разової комісії за угоду;
  • процентна ставка 9,99% річних за кредитом буде тільки в перший рік іпотеки.

Як розповів консультант, рішення для кожного клієнта приймається індивідуально. Щоб детальніше дізнатися про умови, довелося зачекати наступного дня і дзвінка від персонального іпотечного менеджера.

Для зручності розрахунку я назвала вартість житла один мільйон гривень і найдовший з можливих термінів — 20 років. При ціні квартири у мільйон потрібно самостійно сплатити 300 тисяч першого внеску. На решту суми дадуть позику — як виявилось у розрахунку, який зробили персонально для мене, ставка буде весь час 14,9% річних, виплачувати кредит треба буде рівними частинами — 9 272,89 гривні на місяць. Виходить, що за 20 років мені потрібно буде сплатити банку 2 мільйони 225 тисяч гривень.

Кредит можна погасити достроково. Банк не запропонував мені житло за нижчими цінами, як було написано в пресрелізі, консультант сказав, що я маю підібрати нерухомість самостійно.

Які документи потрібно принести в банк?

  • паспорт (оригінал і копії усіх 16 сторінок — кольорові скани або фото);
  • ідентифікаційний код (оригінал і кольорові скани або фото);
  • довідка про доходи за 6 місяців або декларація ФОП за 2019 і за перший квартал 2020 року;
  • якщо в шлюбі: свідоцтво про шлюб, паспорт та ідентифікаційний код чоловіка/дружини або свідоцтво про розлучення (оригінали й копії);
  • свідоцтво про народження дітей до 18 років (оригінал і копія);
  • документи на житло, яке плануєте придбати (оригінали й копії).

Скільки взагалі коштує в Україні іпотека?

Умови купівлі квартири в кредит залежать від банку і забудовника. У середньому покупець має бути готовий віддати 30—40 відсотків вартості першим внеском і розраховувати на реальну ставку до 20 відсотків. На перший рік вам запропонують пільгові умови, але через 12 місяців ставка може зрости втричі. Термін кредитування у банків зазвичай становить до 20 років.

Фінустанови звертають увагу на те, щоб у позичальника був постійний офіційний дохід. Хоча це не зафіксовано ніде в документах, банкіри кажуть, що ви повинні заробляти як мінімум удвічі більше, ніж платити за іпотечним кредитом.