Сподіваюся, карантин скоро скасують. Дуже хочу в відпустку за кордон, куди поїхати? Майже нікуди, але є варіанти — короткий путівник «Бабеля»

Автор:
Яна Собецька
Дата:
Сподіваюся, карантин скоро скасують. Дуже хочу в відпустку за кордон, куди поїхати? Майже нікуди, але є варіанти — короткий путівник «Бабеля»

Артем Марков / «Бабель»

Двадцять четвертого квітня уряд оприлюднив план виходу з карантину. Стратегія складається з пʼятьох етапів. Протягом кожного з них поступово зніматимуть запроваджені обмеження. Перший розпочнеться не раніше за 11 травня. Насамперед знімуть частину внутрішніх обмежень — відкриють парки, сквери, зони відпочинку тощо. Пояснюємо, за яких умов Україна повністю повернеться до нормального життя, чи можна буде після завершення карантину розраховувати на поїздку за кордон та куди взагалі можна буде поїхати.

В Україні триває карантин. А його скасують колись?

Карантин в Україні триватиме щонайменше до 11 травня. Якщо захворюваність на коронавірус вдасться взяти під контроль, згодом обмеження почнуть поступово послаблювати.

Це відбуватиметься у п’ять етапів. Під час першого відкриють парки, зони відпочинку, веломагазини, частину об’єктів індустрії краси тощо. Під час другого — спортклуби, фітнес-центри, кінотеатри просто неба та готелі. На цьому етапі випускники також повернуться до школи та почнуть готуватися до ЗНО.

У межах третього запрацюють окремі заклади освіти, ТРЦ, театри, кінотеатри та хостели. Почне відновлюватись транспортне сполучення між областями.

Метро та інший громадський транспорт повернуться лише на четвертому етапі. Тоді ж у країні, серед іншого, запрацюють усі розважальні заклади та заклади громадського харчування. Але повністю обмеження скасують лише на п’ятому етапі.

В уряді прогнозують, що перший етап може розпочатися вже 11 травня. Проте для реалізації кожного кроку існують певні умови. Для першого — щоб 10 днів поспіль кількість випадків COVID-19 не зростала більше, ніж на пʼять відсотків. Для п’ятого — повне припинення поширення вірусу всередині країни.

Ясно, а зможу я після цього поїхати за кордон?

Після завершення карантину поїхати за кордон усе одно буде непросто. Транспортне сполучення в Україні відновлюватимуть поступово. Спершу міське, згодом міжміське та міжобласне. Глобальні залізничні та авіаперевезення запрацюють насамкінець.

Тож скористатися літаком або потягом, щоб потрапити до іншої держави, навряд чи вдасться. Виїхати за межі України можна буде автівкою. Однак варто пам’ятати, що більшість сусідів України через коронавірус також закрили кордон. Тож до іншої держави вас можуть просто не пустити.

І що, в ЄС я теж не потраплю?

Зовнішні кордони Шенгенської зони закриті щонайменше до 15 травня. Ці заходи можуть продовжити. Внутрішні кордони більшості країн ЄС наразі також закриті. Проте деякі держави поступово послаблюють обмежувальні заходи.

Першою серед членів ЄС відкрила свої кордони Чехія. Тепер її громадяни можуть виїжджати за кордон. Влада країни послабила заборону і на в’їзд іноземців. Перетнути кордон зможуть студенти чеських університетів та люди, що відвідують країну для ділових поїздок. Це, однак, стосується лише громадян ЄС.

Відновлювати міжнародний туризм більшість країн не поспішають. Проте в Австрії вже повідомили, що країна хоче відкрити свої кордони для Німеччини та інших держав, що успішно борються з коронавірусом. До кінця квітня планують розробити схему, за якою відкриватимуться ресторани та інші популярні туристичні обʼєкти.

На відпочивальників чекають і в Грецї. Щоправда, туристичний сезон там планують коротший, ніж зазвичай — від липня до вересня. Якщо боротьба з коронавірусом буде успішною, його можуть продовжити до листопада. У країні розглядають запровадження своєрідних «паспортів здоровʼя» для туристів. Вони свідчитимуть про те, що подорожувальник не хворіє на COVID-19. Проте хто та як зможе потрапити до Греції — поки не зрозуміло.

На Кіпрі сподіваються, що туристичний сектор зможе відновити свою діяльність уже до липня. Чи зможуть потрапити до цих країн українці, залежатиме як від спільних рішень ЄС, так і конкретних держав.

Популярні серед українців Франція, Іспанія та Німеччина не планують найближчим часом відкривати кордони для туристів.

Так, а куди їхати, якщо ЄС закритий?

Можна поїхати в Туреччину. Тамтешній уряд активно готується до літнього сезону і вже розпочав ініціативу сертифікації «вільних від коронавірусу» курортів по всій країні.

Усі аеропорти, готелі, ресторани, музеї та археологічні пам’ятки переобладнують відповідно до правил соціального дистанціювання. Їх також забезпечать медичним персоналом та тепловими камерами. У липні у країні планують відновити внутрішній туризм, а після нього — й міжнародний.

Першими до країни запускатимуть туристів з країн Азії. Згодом німців та австрійців. Після цього — людей з центральної та північної Європи.

Провести відпустку на території більшості держав-сусідів не вдасться. Серед них кордони не закривала лише Білорусь, де попри коронавірус досі немає суворих обмежувальних заходів. Проте хорошою альтернативою закордонному туризму цьогоріч може стати внутрішній.