Парламент Уельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Валлійський парламент — Сенедд — підтримав резолюцію з визнанням Голодомору 1932—1933 років геноцидом українського народу.

Про це повідомило посольство України у Великій Британії.

«Це важлива віха у відновленні історичної справедливості та підвищенні рівня обізнаності про мільйони невинних жертв!» — зазначило посольство.

Ухвалена парламентом Уельсу резолюція означає, що він вважає Голодомор «заздалегідь спланованим злочином, вчиненим і очолюваним Сталіним та радянським урядом проти народу України», та визнає його актом геноциду.

Також резолюція відзначає вирішальну роль валлійського журналіста Гарета Джонса у приверненні уваги світової спільноти до жорстокості Голодомору й підтверджує підтримку народу України в його боротьбі проти російської агресії.

  • 28 листопада 2006 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Голодомор 1932—1933 років в Україні», яким Голодомор визнаний геноцидом українського народу.
  • 15 грудня 2022 року Європейський парламент ухвалив резолюцію з приводу девʼяностих роковин Голодомору в Україні, яка визнає події 30-х років минулого століття геноцидом українського народу.