На «Рамштайні» утворили «коаліції можливостей» для довготривалого захисту України. США допоможуть із Повітряними силами ЗСУ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
На «Рамштайні» утворили «коаліції можливостей» для довготривалого захисту України. США допоможуть із Повітряними силами ЗСУ

Голова Пентагону Ллойд Остін та президент України Володимир Зеленський під час засідання «Рамштайну», 11 жовтня 2023 року.

Getty Images / «Бабель»

На засіданні контактної групи «Рамштайн» у Брюсселі утворили «коаліції можливостей» для довготривалого захисту України і стримування російської агресії протягом десятиліть.

Про це 11 жовтня оголосив голова Пентагону Ллойд Остін.

Естонія та Люксембург очолять коаліцію, яка спрямована на підтримку української IT-інфраструктури. Литва допоможе з розмінуванням, а США очолять коаліцію, яка допомагатиме Україні розвивати власні Повітряні сили (Данія та Нідерланди будуть співлідерами цієї коаліції). Далі Штати обіцяють приєднатись і до інших коаліцій в міру того, як вони формуватимуться протягом наступних тижнів, зокрема щодо бронетехніки та артилерії.

Пізніше Міністерство оборони України уточнило, що вже є такі коаліції:

  • танкова;
  • CV-90 (це шведські БМП);
  • ІТ;
  • з розмінування;
  • F-16;
  • Future Force.

Щодо військової допомоги, то Болгарія пообіцяла, за словами Остіна, передати Україні компоненти для систем ППО С-300. Франція зобовʼязалась передати самохідні артилерійські установки Caesar і прискорити їхнє виробництво. Канада протягом наступних трьох років інвестує пів мільярда доларів в бронетехніку для України.

Також Литва оголосила, що передасть Україні два комплекси ППО NASAMS, 155-мм боєприпаси, електрогенератори, армійські розкладачки й одяг.

  • 11 жовтня Володимир Зеленський прибув у Брюссель, де відбувалась 16-та зустріч у форматі «Рамштайн». Міністр оборони Бельгії заявила, що її країна з 2025 року передасть Україні кілька винищувачів F-16. Їхня кількість залежатиме від «збільшення потужності» бельгійських F-35.
  • Данія обіцяє передати першу партію літаків F-16 Україні навесні 2024 року. Загалом країна має передати 19 літаків.