WSJ пише, що іранські спецслужби допомогли ХАМАС організувати напад на Ізраїль. Тегеран усе заперечує

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Іран допомагав бойовикам ХАМАС планувати напад на Ізраїль тижнями, а «зелене світло» на атаку дав 2 жовтня.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Високопоставлені представники ХАМАС та ліванської «Хезболли» розповіли журналістам, що іранські спецслужби дали дозвіл напасти на Ізраїль 2 жовтня.

Із серпня офіцери іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) разом із бойовиками ХАМАС створювали план повітряного, наземного та морського вторгнення. Деталі операції уточнювали і з «Хезболлою».

Цю інформацію також підтвердили європейський чиновник і радник сирійського уряду. Водночас представник ХАМАС Махмуд Мірдаві заявляв, що угруповання планувало напад самостійно.

Раніше державний секретар США Ентоні Блінкен казав, що Вашингтон не бачить доказів того, що Іран «керував цією конкретною атакою або стояв за нею», але визнав, що між країною та угрупованнями є звʼязок.

Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї напередодні дав оцінку нападу ХАМАС і написав у X (Twitter): «Дасть Бог, рак узурпаторського сіоністського режиму буде викорінено руками палестинського народу та сил Опору в усьому регіоні».

За словами неназваних високопоставлених членів ХАМАС і «Хезболли», одна з цілей нападу бойовиків — порушити мирні відносини з Саудівською Аравією та Ізраїлем, які Іран вважає загрозливими.

Реакція Ірану

Іран заперечує свою причетність до нападу ХАМАС. Як передає The Jerusalem Post, про це заявила делегація країни в ООН.

«Рішучі кроки палестинців є абсолютно законним захистом від семи десятиліть окупації та жахливих злочинів нелегітимного сіоністського режиму. Ми беззастережно підтримуємо Палестину. Однак ми не беремо участі у відповідних діях палестинців», — йдеться в заяві іранської делегації.

Що відбувається в Ізраїлі?

Уранці 7 жовтня палестинський рух ХАМАС напав на Ізраїль, заявивши про початок військової операції «Повінь Аль-Акса». Ізраїль у відповідь оголосив про початок контртерористичної операції в секторі Гази під назвою «Залізні мечі». Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу у зверненні до громадян сказав, що країна перебуває «у стані війни і переможе».

В Ізраїлі 8 жовтня офіційно оголосили війну після нападу бойовиків ХАМАС на країну. Ціллю Ізраїль вбачає контроль над усім сектором Гази.