Премʼєр Нетаньягу: «Ізраїль перебуває в стані війни». Понад 20 ізраїльтян загинули, сотні поранені

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що після ранкової атаки ХАМАС Ізраїль перебуває в стані війни.

Про це він сказав у своєму зверненні.

«Громадяни Ізраїлю, ми в стані війни. І ми переможемо. Ворог заплатить таку ціну, якої він ніколи не знав. Я доручив насамперед очистити від терористів громади, в які вони проникли, і ця робота триває. Я віддав наказ про широкомасштабний призов резервів, щоб відповісти такою війною, якої ворог ніколи не бачив. Ми ведемо війну, і ми вийдемо з неї переможцями», — цитує слова премʼєра місцеве видання The Times of Israel.

За даними екстрених служб, загинули щонайменше 22 ізраїльтянина, повідомляє Al Jazeera. Поранені понад 500 людей.

За словами речника Сил оборони Ізраїлю Даніеля Хагарі, бойовики випустили по території Ізраїлю понад дві тисячі ракет. Терористи проникли до країні з суші, моря і повітря.

ЦАХАЛ публікує кадри ударів по обʼєктах ХАМАС у секторі Гази. Реактивні літаки ВПС наразі використали понад 16 тонн боєприпасів.

Бойовики ХАМАС заявили, що взяли в полон 35 громадян Ізраїлю. За даними Al-Arabiya, у полоні щонайменше пʼятеро ізраїльських військових. У соцмережах тим часом поширюють відео з полоненими, вбитими ізраїльськими солдатами та розстрілами цивільних у Сдероті. Бойовики на місцях проводять етнічні чистки.

ХАМАС також опублікував відео знищення ізраїльського танка Merkava Mk4. Схоже, він був підбитий за допомогою дрона. Після атаки на ізраїльську базу бойовикам дісталися танк, важка бронетехніка, БТР Namer і три M113.

  • 6 жовтня виповнилося 50 років від початку збройного конфлікту між низкою арабських держав та Ізраїлем, що отримав назву «Війна Судного дня». Тоді Єгипет і Сирія атакували ізраїльські позиції в день одного з найбільш шанованих в юдаїзмі свят Йом-Кіпур. Сьогодні ХАМАС дав зрозуміти, що приурочив напад до цієї дати. В палестинських мечетях лунають заклики до священного джихаду проти єврейської держави.