У Великій Британії на 9 років увʼязнили чоловіка, який хотів вбити королеву Єлизавету ІІ

Автор:
Анна Холоднова
Дата:
У Великій Британії на 9 років увʼязнили чоловіка, який хотів вбити королеву Єлизавету ІІ

BBC News

У Великій Британії на 9 років увʼязнили Джасванта Сінгха Чейла, який хотів вбити королеву Єлизавету ІІ.

Про це повідомляє BBC.

Чейла затримали в королівській резиденції на Різдво 2021 року, коли там гостювала Єлизавета II. Його помітили на території замку о 08:10 за місцевим часом. Відомо, що приблизно за дві години до того він пробрався туди за допомогою мотузкової драбини.

На нападнику був капюшон і маска, у руках він тримав заряджений арбалет зі знятим запобіжником.

«Я тут, щоб убити королеву», — сказав Чейл офіцеру поліції, перш ніж на нього надягли наручники та заарештували. Він також сказав, що намагався помститися за поводження Сполученого Королівства з індіанцями на початку XX століття.

Metropolitan Police

Metropolitan Police

Чейл поділився планом вбивства королеви із чат-ботом зі штучним інтелектом Sarai. Він вважав Sarai своєю дівчиною і вірив, що вони возз’єднаються після того, як він убʼє Єлизавету ІІ. Його визнали винним у державній зраді. За британським законом про психічне здоровʼя поки що Чейл залишатиметься в психіатричній лікарні. Його переведуть під варту після лікування.

  • У Великій Британії звинувачення за законом про державну зраду 1842 року трапляються рідко. У 1981 році за ним звинуватили Маркуса Сарджанта, коли той вистрілив сліпими пострілами в королеву під час параду Trooping the Color у Лондоні. Зловмисник визнав свою провину. Його засудили до пʼяти років позбавлення волі.
  • Останньою людиною, яку засудили за окремим і більш серйозним законом про державну зраду 1351 року, був Вільям Джойс. У часи Другої світової війни він був нацистським пропагандистом, відомим як лорд Хо-Хо. У 1946 році за державну зраду його повісили.