Британія: Іран показав Сергію Шойгу ракети нового типу, хоча раніше категорично заперечував їхню наявність

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Іран фактично зізнався, що порушував резолюцію ООН про нерозповсюдження зброї, коли опублікував фото зустрічі керівництва «Корпусу вартових ісламської революції» з міністром оборони росії Сергієм Шойгу.

Міноборони Британії нагадало, що 20 вересня цього року Шойгу в Ірані показували ракети типу SAM 358, призначені для знищення повітряних цілей, і LACM 351 для наземних ударів. У 2022 році британський фрегат HMS Montrose затримав контрабандистів в Аравійському морі, у яких знайшли ці нібито секретні ракети. Представники Ірану в ООН тоді заперечували, що ці ракети іранські.

У відомстві кажуть, що LACM 351 іранці постачають хуситам в Ємен ще з 2019 року. Ті бʼють ними по цілях у Саудівській Аравії та Обʼєднаних Арабських Еміратах.

  • У кінці вересня Американський інститут вивчення війни писав, що після 18 жовтня росія «легально» зможе купувати в Ірану далекобійні ракети, оскільки спливає термін дії резолюції ООН 2231 від 2015 року, яка вводила санкції та обмежувала продаж озброєння Іраном.
  • На це вказує те, що 20 вересня Шойгу в Ірані провели екскурсію по арсеналу безпілотників, ракет і протиповітряної оборони. Зокрема, йому продемонстрували крилату ракету Paveh, балістичні ракети Ababil і Fattah, а також нову пускову установку безпілотника Shahed-136.
  • За даними розвідок, зокрема й української, росію найбільше цікавлять балістичні ракети Fateh-110 і гіперзвукові Zolfaghar. Перша має бойову частину вагою до 650 кілограмів і здатна летіти на відстань до 300 кілометрів, а друга має бойову частину до 580 кілограмів і радіус дії до 700 кілометрів.