Держдеп США розробляє план на випадок шатдауну

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Державний департамент США уже кілька днів готує план на випадок шатдауну.

Про це пише Reuters із посиланням на брифінг речника Держдепартаменту Метью Міллера.

В уряді вирішують, які процеси можна призупинити в разі шатдауну, а які — ні.

«Ми продовжуємо сподіватися, що Конгрес виконає свою роботу і профінансує уряд, але ми готуємо план на випадок надзвичайних ситуацій, якщо він цього не зробить», — сказав Міллер.

  • У США з кінця ХІХ століття існує закон, який забороняє роботу федеральних органів влади, якщо в них немає фінансування. Шатдаун, або «закриття», настає, коли Конгрес не встигає схвалити, а президент — підписом затвердити фінансування федеральних органів на рік. Білий дім і Конгрес досі не можуть погодити бюджет. До шатдауну залишилось дві доби — він може настати 1 жовтня.
  • Шатдаун може статися через те, що республіканці Палати представників відхилили витрати на 2024 фінансовий рік. Республіканці контролюють Палату з перевагою 221 проти 212. Вони вимагають скоротити витрати ще на $120 мільярдів, а також посилити законодавство, щоб зупинити потік іммігрантів на кордоні з Мексикою.
  • Напередодні, 25 вересня, речник Державного департаменту США Метью Міллер казав, що шатдаун загалом може вплинути на темпи допомоги Україні. А речниця Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що шатдаун може завадити навчанню українських пілотів на F-16.