Bloomberg: У жовтні Єврокомісія рекомендуватиме почати переговори про вступ України до ЄС

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

У жовтні Європейська комісія рекомендуватиме розпочати переговори про членство України в Європейському Союзі.

Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Коли комісія надасть рекомендацію, лідери ЄС мають її підписати. Найімовірніше, це відбудеться на саміті в грудні. Після цього Україна розпочне тривалу процедуру завершення реформ і приведення законодавства країни у відповідність до норм ЄС у понад 30 сферах.

Водночас Єврокомісія може наполягати на більшому прогресі, зокрема, у боротьбі з корупцією.

Голова комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС має продовжувати інтеграцію, відкриваючи двері для нових кандидатів, «щоб дати нам геополітичну вагу та спроможність діяти». Також вона відзначила «великі успіхи, які Україна вже зробила після того, як ми надали їй статус кандидата».

Джерела видання кажуть, що відмова від початку переговорів про вступ України до ЄС сприймалася б як «політична неспроможність Єврокомісії».

  • 23 червня Україна офіційно стала кандидатом у члени Європейського Союзу. Єврокомісія затвердила певні умови, які Україна має виконати для того, щоб розпочати офіційні перемовини про вступ. Статус кандидата відкриває для України доступ до спеціальних фінансових фондів Євросоюзу, за рахунок яких фінансуються реформи в країнах, аби вони відповідали критеріям, необхідним для повноцінного членства в ЄС.