Reuters: У 2023 році до Туреччини експортували вугілля з окупованих Луганщини й Донеччини на понад $14 млн

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Агентство Reuters проаналізувало дані російської митниці, які свідчать, що цього року до Туреччини експортували вугілля з окупованих Луганщини й Донеччини на щонайменше $14,3 мільйона.

З лютого до липня 2023 року близько 160 400 т вугілля прибуло до Туреччини, яка, на відміну від ЄС і США, не обмежувала торгівлю з рф чи окупованими нею регіонами.

Інформація митниці показує, що Туреччина була найбільшим пунктом експорту вугілля з Донецької і Луганської областей, на яку припадало 95% поставок за лютий — липень 2023 року. Водночас покупцями були компанії, зареєстровані в Гонконзі, ОАЕ та офшорних юрисдикціях. Турецьких компаній у списку немає. Reuters не вдалося знайти контактів покупців і визначити, хто був кінцевим бенефіціаром.

Частина вугілля йшла через російське портове місто Ростов-на-Дону і через чорноморський порт Новоросійськ, які мають залізничне сполучення з Донецьком і Луганськом.

  • У лютому 2022 року США запровадили санкції, які забороняють імпортувати товари з так званих «ДНР» і «ЛНР» і експортувати туди. Через кілька днів ЄС оголосив про аналогічні обмеження. Туреччина до них не приєдналася.
  • У серпні 2022 року в Євросоюзі та Великій Британії запрацювало ембарго на вугілля, яке походить з росії або експортується з росії.