На підконтрольну Україні територію повернули ще трьох дітей

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

На підконтрольну Україні територію повернули трьох дітей — до цього вони перебували в росії або на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Робота з повернення українських дітей додому триває. І вже дві дівчини та хлопець зустрілися зі своїми рідними. Їм по 14—15 років. Попереду в дітей — реабілітація, підтримка психолога та юристів», — розповів Лубінець.

За словами уповноваженого, українська влада працює, щоб повернути додому всіх українських дітей.

  • За даними державного порталу «Діти війни», станом на 13 вересня офіційно Україна змогла підтвердити депортацію 19 546 дітей, повернути вдалося 386.
  • Дитячий омбудсман України Дарʼя Герасимчук заявляла, що оскільки частина території України перебуває в окупації й влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.
  • 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна і дитячого омбудсмана рф Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України в росію.
  • 27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій депортацію українських дітей назвали геноцидом.