Керівна партія Грузії визнала, що не зможе оголосити імпічмент президенту Саломе Зурабішвілі

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Голова фракції «Грузинська мрія» Мамука Мдінарадзе визнав, що парламент не зможе реалізувати процедуру імпічменту президенту Саломе Зурабішвілі, оскільки для цього забракне голосів.

Про це він сказав під час спілкування з журналістами, передає «Грузия Online».

За його словами, опозиція чітко зафіксувала підтримку Саломе Зурабішвілі, «коли вона порушує Конституцію».

«У частині виконання імпічменту ми не бачимо сенсу. Ми вважаємо, що і сьогодні неможливо мобілізувати 100 голосів. Це було наше припущення, але тепер воно вже підкріплене доказами – всі кажуть, що не підтримають», — сказав Мдінарадзе.

Він зауважив, що опозиція підтримує президента, і «Грузинська мрія» не збирається «благати» своїх опонентів про підтримку процедури імпічменту.

  • Приводом до імпічменту стали закордонні поїздки Зурабішвілі, які не погодили з урядом, як того вимагає Конституція Грузії. 30 серпня стало відомо, що грузинський уряд не дозволив Зурабішвілі приїхати до України 22—24 серпня, а також відмовив у візитах до Німеччини, Швейцарії, Польщі, Бельгії, Данії, ОАЕ, Болгарії, Чехії та Ізраїлю.
  • Саломе Зурабішвілі стала президентом Грузії у 2018 році завдяки підтримці «Грузинської мрії» та її засновника, мільярдера Бідзини Іванішвілі. Відносини президента й уряду стали погіршуватися після початку війни в Україні. Термін повноважень Зурабішвілі спливає восени 2024 року.