У Грузії правляча партія оголосила про початок процедури імпічменту президента

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Грузії правляча партія «Грузинська мрія» оголосила про початок процедури імпічменту президента Саломе Зурабішвілі. Про це на брифінгу 1 вересня заявив голова «Грузинської мрії» Іраклій Кобахідзе, пишуть Mtavari та «Эхо Кавказа».

Причина — Саломе Зурабішвілі поїхала із закордонними візитами, які не схвалив уряд. Вона вже побувала в Німеччині та зустрілася з президентом Вальтером Штайнмаєром. Сьогодні, 1 вересня, вона має зустрітися з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

«Для доведення до кінця імпічменту потрібна підтримка 100 парламентаріїв, відповідно, без голосів радикальної опозиції він не має перспективи виконання. Однак на засіданні політичної ради партії ми ухвалили рішення ініціювати процедуру імпічменту щодо президента», — сказав Іраклій Кобахідзе.

Подання спочатку направлять до Конституційного суду, Конституційний суд має офіційно підтвердитити грубе порушення Конституції з боку президента.

  • 30 серпня стало відомо, що грузинський уряд не дозволив Зурабішвілі приїхати до України 22—24 серпня, а також відмовив у візитах до Німеччини, Швейцарії, Польщі, Бельгії, Данії, ОАЕ, Болгарії, Чехії та Ізраїлю.
  • Саломе Зурабішвілі стала президентом Грузії у 2018 році завдяки підтримці «Грузинської мрії» та її засновника, мільярдера Бідзина Іванішвілі. Відносини президента й уряду стали погіршуватися після початку війни в Україні. Термін повноважень Зурабішвілі спливає восени 2024 року.