Буданов: Росія не готова до використання ядерного озброєння з території Білорусі

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов підтвердив, що росія доставила в Білорусь перші ядерні боєголовки, але результати тренувань з ядерними імітаторами на комплексах «Іскандер» показали неготовність до експлуатації такого озброєння.

Про це він сказав в інтервʼю Наталії Мосейчук.

«Це засіб ядерного стримування і засіб підвищення ставок. До речі, стосовно ядерної зброї Білорусі, буквально кілька днів тому перші боєголовки були доставлені. До того проводились масштабні тренування з ядерними імітаторами. Я читав оригінали документів за результатами тренувань. Досить негарні для Білорусі документи. Російське 12 головне управління (це управління, яке відповідає за саме ці засоби) написало, що за результатами тренувань з ядерними імітаторами для системи «Іскандер», які в невеликій кількості є в Білорусі, було визнано повну неготовність Білорусі до експлуатації застосування подібного озброєння. Разом з тим, білоруси показали максимально високий результат у володінні технікою типу «Точка У», — зазначив він.

  • Путін заявив, що росія 1 липня закінчує будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї в Білорусі та вже передала білоруській армії ракетний комплекс «Іскандер», здатний нести таку зброю. Міжнародна кампанія за знищення ядерної зброї (ICAN) засудила заяву путіна щодо розміщення ядерної зброї в Білорусі.