Литва викликала посла Ватикану після промови Папи Римського про росію

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Литва викликала верховного дипломата Ватикану після слів Папи Римського Франциска про «велику матінку росію».

Про це пише Reuters.

МЗС Литви запросило посла на розмову після повернення архієпископа з відпустки. Три чверті літовців вважають себе католиками — це найбільший показник серед країн ЄС.

  • 25 серпня Папи Римський Франциск по відеозвʼязку виступив перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі. Там він закликав росіян ніколи не відмовлятися від своєї спадщини, бо «ви — нащадки великої матінки росії, крокуйте вперед із цим». У МЗС України заявили, що такою імперіалістичною пропагандою Кремль виправдовує вбивства українців і знищення України, і висловили жаль, що російські великодержавні ідеї звучать від Папи Римського. Промову Папи також розкритикував голова Української греко-католицької церкви Святослав, сказавши, що слова Франциска суперечать його науці про мир.
  • 29 серпня очільник пресслужби Ватикану Маттео Бруні заявив, що Папа прагнув заохотити молодь зберігати та розвивати все позитивне, що є у «великій російській культурній і духовній спадщині». За його словами, Франциск не хотів звеличувати імперіалістичну логіку та державних діячів росії.