Папа Римський закликав росіян не відмовлятися від спадщини «великої росії». В МЗС України відреагували

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

У Міністерстві закордонних справ України відреагували на слова Папи Римського Франциска перед учасниками Х Всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі. Цей захід відбувався 25 серпня, Папа доєднався по відеозвʼязку.

«Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої росії: великої росії святих, правителів, великої росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої матінки росії, крокуйте вперед із цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами», — такі слова Папи Франциска російській молоді процитувала газета East Journal, вказавши на неоднозначне ставлення Ватикану до війни росії проти України.

Речник МЗС Олег Ніколенко заявив, що такою імперіалістичною пропагандою Кремль виправдовує вбивства українців і знищення України.

Також Ніколенко висловив жаль, що російські великодержавні ідеї звучать від Папи Римського, «місія якого, у нашому розумінні, полягає саме в тому, щоб відкрити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва».

Із критикою виступив і голова Української греко-католицької церкви Святослав. Він заявив, що слова Папи суперечать його науці про мир.

«Існує небезпека, що ці слова можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму та імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні — війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для нашого народу. Приклади, наведені Святішим Отцем, насправді суперечать його науці про мир, адже він завжди засуджував будь-яку форму вияву імперіалізму в сучасному світі та попереджав про небезпеку крайнього націоналізму, наголошуючи, що саме він є причиною «третьої світової війни по частинах», — ідеться в заяві.

УГКЦ очікує пояснень від Папи.