Міноборони змонтувало 21 ролик подяки для країн, які передали Україні важке озброєння

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

До Дня Незалежності України Міноборони опублікувало відео з подяками для 21 країни, серед яких Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Польща, Словаччина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Нідерланди, Данія, Швеція, Фінляндія, Люксембург, Новергія, США, Канада, Австралія та Японія.

У кожному відео змонтовані кадри з військовою допомогою від цих держав, а на фоні звучать саундтреки з популярних у цих країнах композицій.

Наприклад, на відео з подякою Німеччині під колись популярний трек EDEKA “Supergeil” показали системи протиповітряної оборони, танки та інше озброєння, яке німецькі союзники передали нашій країні, і натякнули на необхідність передачі танків Leopard.

У відео з подякою Польщі є не лише кадри з військовою допомогою, але й з українськими біженцями, яким країна надала прихисток. Усе це супроводжується піснею “Hej, sokoły”.

Американцям під пісню Тоні Беннета “Love Is Here To Stay” Україна дякувала за бронетехніку, ППО, боєприпаси, а піснею Френка Сінатри “Сome fly with me. Oh, too soon?” легко натякнули на винищувачі F-16.

У відео про допомогу Великої Британії під треком “London Calling” згадують ракети до протитанкових ракетних комплексів NLAW, артилерію, бронетехніку і танки Challenger 2. Завершується ролик словами: «Хто знає, що наші британські друзі надішлють нам наступним». Після цього демонструється авіаносець і підпис: «Жартуємо».

Подякувало українське Міноборони й Люксембургу. У відео зазначається, що хоч ця держава і є однією з найменших у світі, вона теж надає Україні протитанкові ракети, бронетехніку і дрони, бо свого часу Люксембург пережив окупацію.

У відео з подякою Франції Міноборони обіграло популярний стереотип про французьку романтику, зазначивши, що «немає нічого романтичнішого за самохідну 155-мм артилерію», яку Париж передає Києву.

У відеороликах з подяками Чехії, Литві, Латвії та Естонії Міноборони згадало, що всі ці держави, як і Україна, так чи інакше постраждали від дій СРСР і росіян.

Чехія.

Литва.

Латвія.

Естонія.

  • У липні та серпні Україна кілька разів стикалася із закидами щодо «невдячності» за надану їй партнерами допомогу. Спочатку міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що Київ багато вимагає від партнерів і мав би бути вдячним. Цей інцидент швидко врегулювали. Пізніше про «невдячність» українців за допомогу повідомив керівник Бюро міжнародної політики канцелярії президента Польщі Мартін Пшидач. Це призвело до різких дипломатичних кроків і певного загострення відносин між державами.