За кілька тижнів наступу Сили оборони взяли в полон понад 200 військових рф

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Кожен п’ятий російський військовополонений здався у полон добровільно.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

За його словами, серед військовополонених є й офіцери, а не тільки рядові солдати. Проте скільки російських офіцерів зараз у полоні — не уточнюють.

«За декілька тижнів активних дій українських сил безпеки та оборони, як оборонних так і наступальних, на понад 200 полонених росіян збільшився наш обмінний фонд. Це означає, що повертати наших буде легше та активніше. Із цієї кількості кожен 5-й здався добровільно», — додав Андрій Юсов.

За час повномасштабної війни Україна провела 48 обмінів і змогла повернути з російського полону 2 598 людей.

  • Раніше очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов оцінював, що близько 40% тих, кого росія утримує в полоні — це цивільні люди, решта полонених — військові.
  • 4 травня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що, за приблизними оцінками, росія незаконно утримує понад 20 тисяч українських цивільних заручників. Це дані на підставі звернень родичів, чиїх близьких затримала російська сторона.
  • Президент України Володимир Зеленський закликає росію до обміну полоненими у форматі «всіх на всіх». У координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими припускають, що якщо про такий обмін вдасться домовитися, то він відбудеться не за один день, а поетапно.