Загальний обсяг допомоги США Україні сягнув $66,2 мільярда. Це більше ніж будь-якій іншій країні

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Загальний обсяг допомоги, яку США виділяють Україні, перевищила обсяги допомоги будь-якій іншій державі, пише The Washington Post.

Загальний обсяг сягнув $66,2 млрд, з яких частка військової допомоги становить $43,1 млрд, економічна підтримка — $20,5 млрд, і ще $2,6 млрд становить гуманітарна допомога.

WP зазначає, що ця сума перевищує двосторонню підтримку інших союзників США, зокрема найбільших отримувачів підтримки — Ізраїлю, Йорданії та Єгипту.

На думку експертів, це фактично є «інвестицією США в союзника», подібної до якої не було з часів плану Маршалла. Причому тоді обсяг допомоги, з поправкою на інфляцію, становив близько $150 млрд за три роки.

Обсяг американської допомоги Україні вже перевищив вартість Twitter ($44 млрд), космічного телескопа «Джеймс Вебб» ($10 млрд) та витрати на план студентських позик адміністрації Байдена ($39 млрд).

Хоча США є найбільшим донором України, інші країни виділяли на допомогу Україні набагато більший відсоток ВВП. Так, за даними Кільського інституту світової економіки, Європа зараз витрачає на Україну більшу частку свого ВВП, ніж США.

  • Нацбанк України зазначав, що у 2022 році зобовʼязання з військової допомоги Україні перевищили $66 млрд. Військову підтримку минулого року надали 32 країни. Найбільшим донором за номінальними обсягами військової підтримки були США (понад $40 млрд у відносних вимірах), Естонія та Латвія (0,75–0,90% ВВП, 35–40% військових витрат), а також Литва та Польща (0,35–0,45% ВВП, 15—20% військових витрат).