США підтвердили початок перемовин з Україною про двосторонні гарантії безпеки

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Державний департамент США підтвердив, що цього тижня між Києвом і Вашингтоном почнуться переговори про довгострокові безпекові зобовʼязання, задекларовані на саміті НАТО у Вільнюсі.

Про це заявив керівник пресслужби Держдепартаменту США Метью Міллер.

«Цього тижня почнуться переговори про те, як ми можемо вирішити щодо подробиць цих безпекових зобовʼязань надалі», — зазначив Міллер, додавши, що делегацію США представить заступник помічника держсекретаря у справах Європи та Євразії.

За його словами, переговори відбудуться в онлайн-форматі. Зазначається також, що гарантії стосуються оборонних зобовʼязань.

  • 12 липня країни «Великої сімки» погодили Спільну декларацію підтримки України — це загальний документ (ось текст). Наступний крок — укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами. Кожна з країн працюватиме з Україною над конкретними двосторонніми довгостроковими зобовʼязаннями і домовленостями у сфері безпеки. У разі майбутнього збройного нападу з боку росії країни мають негайно провести консультації з Україною, щоб визначити відповідні подальші кроки.
  • До цієї Декларації вже приєдналися понад десять інших країн і майже щотижня долучаються нові. З тими, хто підтримав декларацію, Україна укладе систему двосторонніх договорів, що міститимуть конкретні гарантії безпеки.