Офіційно: дискваліфікацію Ольги Харлан призупинено, але не скасовано

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міжнародна федерація фехтування не скасувала дискваліфікацію українки Ольги Харлан, а призупинила. Водночас FIE дозволить їй виступити в команді на Чемпіонаті світу.

Про остаточне рішення повідомили на офіційному сайті федерації.

Представники FIE провели разом з Ольгою Харлан спеціальну пресконференцію, де заявили, що Ольга зможе виступити за Україну в командних змаганнях на Чемпіонаті світу.

Міжнародна федерація фехтування заявила, що після тривалого розгляду інциденту вважає «чорну картку» для українки правомірною і виданою за правилами. Однак після консультацій із МОК федерація вирішила дозволити Харлан змагатися на Чемпіонаті світу для «дотримання олімпійського духу».

«Я вдячна за це рішення. Найважливіша річ для атлета зараз — мати змогу виступати, для сімʼї, для команди, країни і людей, які мене підтримують. У ці кілька складних днів я вдячна за всю підтримку з усього світу», — цитує Ольгу сайт FIE.

Таким чином Харлан зможе виступити в командному турнірі на Чемпіонаті світу в Мілані, що необхідно для кваліфікації на Олімпіаді 2024 року в Парижі.

  • Українська шаблістка Ольга Харлан на старті Чемпіонату світу з фехтування в Мілані (Італія) перемогла росіянку Анну Смирнову (15:7). Після змагання представниця України відмовилася потиснути руку росіянці, яка, своєю чергою, подала протест через брак «прояву поваги» з боку українки. За це Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала Харлан з Чемпіонату світу.
  • 28 липня Міжнародний олімпійський комітет надав Харлан автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду-2024. МОК висловлює їй підтримку і виділяє квоту на Олімпіаду через те, що вона не мала можливості завоювати її на Чемпіонаті світу, а пізніше Всесвітня федерація фехтування призупинила її дискваліфікацію.