Politico: Росія закупляє в Китаї матеріал для бронежилетів, оптичні приціли і дрони через «фірми-прокладки»

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

За 17 місяців війни Китай продав росії, зокрема, бронежилети, оптичні приціли для тепловізорів і дрони. Усе це використовують у війні проти України. Водночас, імпорт китайських товарів в Україну різко скоротився.

Про це пише Politico.

Цього року росія імпортувала з Китаю безпілотників на понад $100 мільйонів — це у 30 разів більше, ніж Україна. Також Китай експортував до росії на 69% більше кераміки, яка використовується в бронежилетах, — на понад $225 мільйонів. Експорт китайської кераміки в Україну впав на 61% — лише до $5 мільйонів. Про це свідчать дані китайської та української митниць.

Одна з китайських компаній, яка, імовірно, постачає росії товари, має назву Shanghai H Win. На фото, опублікованих на сайті компанії, зображений високий чоловік, який оглядає бронежилети на заводі. У підписі до фото йдеться, що це клієнт Shanghai H Win. Журналісти припустили, що цей чоловік — росіянин.

Представник компанії сказав, що Shanghai H Win не дозволяють експортувати напряму до росії, поки китайські військові не видадуть сертифікат і не отримають документального підтвердження кінцевого клієнта. Однак, у компанії не змогли пояснити журналістам, хто це, а згодом фото загадкового клієнта зникло з сайту Shanghai H Win.

Журналісти також дізналися, що сотні тисяч бронежилетів і касок у Shanghai H Win закупила російська підставна фірма «Сільва», зареєстрована в Бурятії. А російська компанія «Ріка» закупила тепловізорів на $11 мільйонів.

Інша російська компанія «Легіттелеком» закупила 100 тисяч касок у Shanghai H Win і стільки ж форми — у Deekon Shanghai. Фірма «Позитрон», зареєстрована в російському Ростові, в листопаді і грудні 2022 року імпортувала «шоломи для страйкболу», кераміку і дрони на понад $60 мільйонів від китайської компанії Beijing KRNatural.

Напередодні видання Nikkei Asia писало, що Мальдіви стали другим найбільшим постачальником мікросхем до рф після Китаю. Країна допомагає рф обходити санкції. За рік після широкомасштабного вторгнення вона експортувала до рф близько 400 тис напівпровідників на понад $53 млн.

  • Досі росія може постачати численні підсанкційні товари через треті країни. Імпорт напівпровідників, інтегральних схем та інші технологій з Казахстану, ОАЕ, Туреччини, Китаю до росії останнім часом різко зріс.
  • Наприкінці січня нідерландські журналісти розповіли, що мікросхеми нідерландських компаній, попри санкції, усе ж потрапляють до росії. Їх туди постачають через китайських посередників.
  • Перед цим Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена надала китайському уряду докази того, що Китай допомагає росії у війні з Україною.