WSJ: Китайські оборонні компанії допомагають росії з військовими технологіями

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Попри міжнародні санкції та експортний контроль, Китай допомагає російським військовим технологіями для ведення війни в Україні.

Про це йдеться в матеріалі The Wall Street Journal.

Вашингтонська некомерційна організація C4ADS, що спеціалізується на виявленні загроз національній безпеці, вивчила митні документи, які показують, що китайські компанії оборонного сектора постачають росіянам навігаційне обладнання, технології глушіння та деталі для винищувачів.

Загалом фахівці проаналізували понад 84 тисячі поставок, зареєстрованих російською митницею відтоді, як західні країни запровадили обмеження на постачання до росії товарів, які США вважають критично важливими для російської армії.

Речник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пенгю дав коментар виданню. Він назвав твердження, що Китай надає допомогу росії, таким, що не має під собою жодних фактичних підстав, а є «суто спекулятивним і навмисно роздутим».

  • Наприкінці січня нідерландські журналісти розповіли, що мікросхеми нідерландських компаній, попри санкції, усе ж потрапляють до росії. Їх туди постачають через китайських посередників.
  • Перед цим адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена надала китайському уряду докази того, що Китай допомагає росії у війні з Україною.