УП: Міноборони заплатило 1,4 мільярда компанії «Львівський арсенал» за міни, але не отримало жодної

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Фірма «Львівський арсенал» отримала від Міноборони 1,4 мільярда гривень на поставку великої партії мінометних пострілів 120 мм і 82 мм, але прострочила контракт і не передала Силам оборони жодної міни.

Про це йдеться в матеріалі «Української правди».

11 листопада 2022 року Міністерство оборони укладало контракт із фірмою «Львівський арсенал» на поставку великої партії мінометних пострілів 120 мм і 82 мм. Сума угоди — один мільярд 400 мільйонів гривень. Від Міноборони угоду підписував тимчасовий виконувач обовʼязків директора департаменту військово-технічної політики Олександр Лієв.

У грудні 2022 року зірвалася перша ж поставка озброєння за контрактом. Міноборони почало зʼясовувати, у чому річ. Зʼясувалося, що «Львівський арсенал» мав експортну ліцензію від фірми-постачальника з однієї країни ЄС, але самих мін у тій країні не було. Вони лежали на складах у третій країні. Але ні «Львівський арсенал», ні його контрагент не отримали експортних ліцензій у цієї третьої країни перед тим, як взяти гроші Міноборони.

В коментарі УП підписант угоди Олександр Лієв пояснив, що «Львівський арсенал» дійсно надав експортні ліцензії: «Ця компанія надала експортну ліцензію з країни постачальника, і лише тоді ми переказали їм кошти. Найчастіше постачання організовується через посередників. За таких умов нам важко проконтролювати отримання експортних документів з країни виробника».

«Це була цивілізована країна ЄС, що є партнером України. І, по-друге, договори укладають лише з компаніями, що визначені урядом як такі, що мають право на таку діяльність», — додав Лієв.

У Міноборони наголосили, що вони не можуть перевіряти всі компанії: якщо вони отримали через Кабмін дозвіл на імпорт озброєнь, це означає, що з ними можна працювати.

«Львівський арсенал»

Фірма розташована на лівому березі Києва за адресою: вулиця Праці, будинок 1 (стара панелька). До осені 2022 року фірма не фігурувала серед великих постачальників озброєнь.

Засновник «Львівського арсеналу» — Юрій Збітнєв. У 1990 році він став одним із наймолодших депутатів Верховної Ради ще УРСР.

Єдиний раз до нинішньої ситуації компанія зʼявлялася в публічному просторі, коли зірвала контракт із головним виробником стрілецької зброї для МВС, підприємством «Форт», і кілька років судилася за 5 мільйонів гривень.