Зеленський звільнив Пристайка з посади посла України у Великій Британії

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Президент Володимир Зеленський звільнив Вадима Пристайка з посади посла України у Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії.

Про це йдеться в указі № 442/2023.

Також Пристайко не буде постійним представником України при Міжнародній морській організації (IMO).

Причини звільнення офіційно не повідомляли, проте минулого тижня Пристайко назвав «нездоровим сарказмом» заяву президента про те, що він готовий щодня дякувати міністру оборони Британії Бену Воллесу за військову допомогу.

Що сталось?

Після саміту НАТО у Вільнюсі агентство Bloomberg писало, що деякі лідери розлютилися через критику Володимира Зеленського в соцмережах у перший день саміту у Вільнюсі 11 липня. Увечері того ж дня на спільній вечері, коли Джо Байден пішов, президента України закликали «охолонути та подивитися на повний пакет, нові зобовʼязання щодо членства і гарантій».

Тоді ж Воллес заявив, що Україна має більше дякувати партнерам. Зеленський потім запевняв, що Україна дуже вдячна народу Британії, усім дотичним до допомоги премʼєрам й особисто Воллесу.

  • Після саміту НАТО міністр оборони Великої Британії Бен Воллес прокоментував свої слова про те, що Україна має більше дякувати партнерам: «Україні необхідно іноді визнавати, що в багатьох країнах і деяких парламентах немає такої сильної підтримки, як у Великій Британії. Це був коментар не про уряди, а про громадян і депутатів міжнародної спільноти».
  • 4 червня 2020 року Верховна Рада звільнила Вадима Пристайка з посади віцепрем’єра з європейської та євроатлантичної інтеграції та призначила на його місце Ольгу Стефанішину.
  • 20 липня 2020 року Пристайка призначили послом України у Великій Британії.