Швеція та Україна домовились про обмін секретною інформацією. Це допоможе випробувати винищувачі Gripen

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Швеція та Україна на саміті НАТО у Вільнюсі зобовʼязалися посилити військову співпрацю, домовившись про обмін секретною інформацією і поставки оборонного озброєння.

Відповідні угоди підписали міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і міністр оборони Швеції Пол Йонсон та міністр оборони України Олексій Резніков і Шведська адміністрація оборонного майна, пише Euractiv.

Обмін секретною інформацією дозволить Україні в майбутньому випробувати шведські винищувачі JAS 39 Gripen. Найімовірніше, ідеться про доступ пілотів до техніки на початкових етапах.

Щодо оборонних закупівель, то Україна зможе купувати оборонне обладнання через шведські контракти й шведську оборонну промисловість. Це означає, що замовлення надходитимуть набагато швидше.

Також Швеція може доповнювати свої старі замовлення — Україна виграє від цього, адже Швеція зможе ділитися з нею надлишком, коли задовольнить власні оборонні потреби.

  • 12 липня міністр оборони України після підписання угод зі Швецією заявив, що це надає «великі можливості й нашим Збройним силам, і шведським компаніям, таким як SAAB та інші». SAAB — це один з найбільших виробників військової техніки, зокрема компанія створила винищувач JAS 39 Gripen.