Верховний суд Швеції заборонив екстрадицію двох людей до Туреччини

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Верховний суд Швеції вирішив припинити процес екстрадиції двох людей до Туреччини. Там їх звинувачують у причетності до терористичної організації.

Про це пише SVT.

Туреччина стверджує, що вони завантажили на свої телефони програму, яку використовує рух Гюлена. Одного з них уже засудили в Туреччині, іншого розшукують.

Приналежність до терористичної організації є злочином у Швеції, але людина має активно брати участь у діяльності терористичної організації. Завантажити застосунок на телефон недостатньо.

Двоє людей, яких заборонили екстрадувати, мають статус біженця у Швеції. Верховний суд вважає, що в Туреччині їм загрожує переслідування.

  • Під час процесу ратифікації заявки Швеції на вступ до НАТО Туреччина заявляла, що ця країна нібито переховує у себе терористів, зокрема прибічників проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту у 2016 році.
  • 12 червня уряд Швеції ухвалив рішення про екстрадицію чоловіка, якого 10 років тому в Туреччині засудили за перевезення канабісу. Також він був прихильником Робітничої партії Курдистану (РПК).