Єнс Столтенберг: Україна отримає запрошення до НАТО, коли на це погодяться всі союзники і будуть виконані умови

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Україна стане членом НАТО, коли на це погодяться всі союзники і будуть виконані всі умови.

Про це 11 липня під час брифінгу на саміті НАТО заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

«Ми надамо запрошення Україні вступити до НАТО, коли союзники домовляться, а умови будуть виконані», — сказав Столтенберг.

Також, за його словами, процес набуття членства для України змінився з двоетапного на одноетапний — вимога виконання ПДЧ скасовується.

Крім цього, Столтенберг оголосив про нову багаторічну програму допомоги Україні — щоб перейти з радянських стандартів на стандарти НАТО.

Буде створена і Рада Україна — НАТО, яку започаткують завтра, 12 липня. У ній візьме участь Володимир Зеленський. Вона, за словами генсека, стане форумом для консультацій та ухвалення рішень.

Окремо Столтенберг назвав умови, які має виконати Україна для вступу до НАТО. «У нас також є умови, частково закладені в статті 10 у Вашингтонському договорі НАТО. І звісно, члени Альянсу мають оцінити, чи повністю виконані умови», — сказав генсек.

Головним чином — це боротьба з корупцією, реформи з модернізації інститутів держуправління (включаючи сектор безпеки та оборони), сумісність зі стандартами НАТО і кінець війни.

  • У підсумковому документі саміту НАТО у Вільнюсі не буде пункту про запрошення України до переговорів про членство, але документ передбачатиме можливість запрошення, коли союзники побачать сприятливі умови. У комюніке, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на джерела, буде формулювання: «Ми надішлемо запрошення, коли союзники погодяться і будуть виконані умови». Джерела агентства підтвердили, що ПДЧ для України погодилися скасувати.
  • Про те, що запрошення до НАТО у Вільнюсі не буде, сказав і посол Литви в Альянсі. Spiegel ознайомився з чернетками підсумкової декларації — формулювання там збігаються з даними Інтерфакс-Україна. А представник Білого дому Джон Кірбі взагалі заявив, що вступ України в найближчому майбутньому «малоймовірний».