Початок липня став найспекотнішим тижнем за всю історію спостережень на планеті

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Початок липня був найспекотнішим тижнем за всю історію спостережень на планеті. Про це 10 липня повідомила Всесвітня метеорологічна організація.

«За попередніми даними, у світі щойно був найспекотніший тиждень за всю історію спостережень», — заявили в організації.

Середня глобальна температура 7 липня становила 17,24 °C, що на 0,3 °C вище попереднього рекорду 16,94 °C 16 серпня 2016 року.

Температури бʼють рекорди як на суші, так і в океанах, справляючи «потенційно руйнівний вплив на екосистеми та навколишнє середовище». Причина — явище Ель-Ніньйо. Це екстремальні температура води й атмосферний тиск, що тривають близько шести місяців. Феномен Ель-Ніньйо полягає в різкому підвищенні температури (на 5—9 °C) поверхневого шару води на сході Тихого океану. Ель-Ніньйо є явищем планетарного масштабу і прямо чи опосередковано впливає на погоду на значній частині Землі. Вплив Ель-Ніньйо триватиме до 2024 року.

Європейська служба моніторингу клімату Copernicus повідомила, що її дані також свідчать, що минулий тиждень, ймовірно, виявиться найспекотнішим з моменту початку реєстрації в 1940 році.

Минулого тижня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що «ситуація, яку ми спостерігаємо зараз, демонструє, що зміна клімату виходить з-під контролю».

Крім того, що вʼянуть посіви, тануть льодовики й зростає ризик лісових пожеж, через такі високі температури виникають проблеми зі здоровʼям — починаючи від теплового удару та зневоднення і закінчуючи серцево-судинним стресом.

З середини 1800-х років світ потеплішав у середньому майже на 1,2 °C, спричинивши екстремальні погодні явища, зокрема більш інтенсивні хвилі тепла, сильніші посухи в деяких районах і шторми, які стали сильнішими через підвищення рівня моря. Цього року температура поверхні моря досягла безпрецедентного рівня, а антарктична морська крига рекордно зменшилася.