Британія, Канада та Іспанія проти передачі Україні касетних боєприпасів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявили, що не схвалюють рішення США надати Україні касетні боєприпаси.

Сунак, пише Sky News, нагадав, що Британія підписала конвенцію про заборону таких боєприпасів і є однією зі 123 країн-підписантів цієї конвенції. Водночас він підкреслив, що країна далі підтримуватиме Україну в боротьбі з російською агресією.

Роблес, передає RTVE, заявила: «Ні — касетним снарядам, і так — допомозі для законної оборони України».

Уряд Канади теж апелював до конвенції. «Ми не підтримуємо використання касетних боєприпасів і прагнемо покласти край впливу касетних боєприпасів на цивільне населення, особливо на дітей», — йдеться в заяві.

Раніше проти рішення Штатів виступила і Німеччина.

  • 7 липня США офіційно оголосили про передачу Україні касетних боєприпасів (DPICM) в межах нового пакета військової допомоги на $800 млн. У Білому домі казали, що Україна зобов’язалася мінімізувати ризики використання касетних боєприпасів і не використовувати їх у районах поблизу цивільних.
  • США, як і Україна та росія, не підписувала конвенції 2008 року про заборону використання касетних боєприпасів. Від самого початку вторгнення армія росії активно їх використовувала, зокрема проти цивільних, наприклад, при обстрілах Харкова.