Виявилось, що Фірташ не акредитований при ООН. Це могло захистити його від екстрадиції до США

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Український олігарх Дмитро Фірташ не має акредитації при Організації Обʼєднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO).

Про це повідомив речник UNIDO Кай Бетке, передає Укрінформ.

«Можу підтвердити, що пан Дмитро Фірташ не акредитований при UNIDO», — зазначив він.

Раніше «Німецька хвиля» з посиланням на рішення Вищого земельного суду Відня у справі Фірташа повідомила, що олігарх Дмитро Фірташ, аби уникнути екстрадиції до США, отримав статус радника постійного представництва Республіки Білорусь при міжнародних організаціях у Відні та посаду при ООН з промислового розвитку (UNIDO).

При цьому Міністерство юстиції Австрії повідомило суд, що Фірташ не акредитований належним чином при UNIDO і не має відповідної акредитаційної картки від австрійського Міністерства закордонних справ. Таким чином, уряд у Відні не вважає Фірташа особою, на яку поширюються привілеї дипломата, включно з правовим імунітетом.

Також про це повідомляло й австрійське інформагентство АРА, посилаючись на наявне у нього рішення Вищого земельного суду Відня у справі Фірташа від 14 червня 2023 року. Згідно з ним, 15 липня 2017 року, а також «нотою» від 21 липня 2021 року Фірташ повідомив Віденський земельний суд про те, що був призначений радником Постійного представництва Білорусі при міжнародних організаціях у Відні».

У посольстві Білорусі відмовилися надавати АРА інформацію про можливий «дипломатичний» статус Фірташа, заявивши, що не коментують персональні питання.

  • Український олігарх Дмитро Фірташ з 2014 року перебуває в Австрії, де тривають судові процеси щодо його екстрадиції до США. Там його звинувачують у відмиванні грошей та створенні організацій, що діють під впливом рекету, і корупційних схем за кордоном.