Росія розпочала суд над полоненими «азовцями». Їм загрожує від 15 років увʼязнення

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

У росії 14 червня розпочався суд над 22 полоненими «азовцями», які захищали Маріуполь і потрапили в полон у травні 2022 року.

Про це повідомляє АР.

Якщо їх визнають винними, «азовцям» загрожує покарання від 15 років до довічного увʼязнення.

З 24 людей, яким були висунуті звинувачення, двох обміняли на російських військовополонених. З решти 22 обвинувачених, які постали перед судом, вісім — жінки, що, готували їжу для батальйону «Азов».

  • Маріуполь російські війська оточили в перші дні повномасштабного вторгнення, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Окупанти обстрілювали місто з усіх видів зброї. Від початку березня він перебував у блокаді, а з другої половини травня — в повній окупації. Оборона міста тривала 86 днів.
  • Завод «Азовсталь» був останнім обʼєктом у Маріуполі, який утримували українські військові. Там були бійці Національної гвардії, зокрема полку «Азов», співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники й поліцейські. У бомбосховищах заводу станом на початок травня також були сотні цивільних.
  • У ніч проти 17 травня 2022 року президент України Володимир Зеленський заявив про початок операції з порятунку захисників Маріуполя. Україна досі продовжує роботу зі звільнення з полону захисників Маріуполя. Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов у травні 2023 року повідомив, що приблизно 2,5 тисячі людей вийшли з «Азовсталі», і понад 500 уже повернулися з російського полону.