САП і НАБУ викрили махінації із закупівлею газу для «Укрзалізниці» на понад 206 мільйонів гривень. Чотири людини отримали підозри

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру чотирьом людям, які вдалися до махінацій із закупівлями газу для «Укрзалізниці».

Про це повідомили в пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Слідство встановило, що з грудня 2016 року по січень 2020 року посадовці філії «Центр забезпечення виробництва» «Укрзалізниці» у змові з представниками газових компаній організували закупівлі палива в обхід тендерів, а також узгодили додаткову націнку на постачання газу, яка становила від 200 до 1 000 грн на тис. куб. м. Чиновники «Укрзалізниці» приховували більш вигідні пропозиції від учасників ринку і зумисно надали перевагу лише двом наперед визначеним компаніям.

Серед підозрюваних — два керівники філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» [посади зазначені на момент вчинення злочину], фактичний власник компанії-постачальника, а також посередник. Їхня схема завдала «Укрзалізниці» збитків на понад 206 мільйонів гривень. Дії фігурантів кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 КК України. Їм загрожує від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Власника компанії-постачальника затримали. Його триматимуть під вартою 60 днів з альтернативою застави 30 мільйонів гривень.