Опитування: Абсолютна більшість українців проти територіальних поступок заради миру

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Абсолютна більшість респондентів — 84% — вважають, що жодні територіальні поступки не є припустимими, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть інші загрози. Лише 10% не згодні з цим.

Про це свідчать опубліковані 9 червня результати соцопитування, яке Київський міжнародний інститут соціології проводив із 25 травня до 5 червня.

«У всіх регіонах України абсолютна більшість населення проти будь-яких територіальних поступок. Зокрема, серед жителів сходу 75% проти поступок (готові на поступки — лише 13%), а серед жителів півдня — 86% проти поступок (готові — лише 8%)», — зазначили в КМІС.

Як порівняти із травнем 2022 року, у всіх регіонах зберігається виразне домінування думки, що Україна не має поступатися жодними своїми територіями.

Інститут проводить такі опитування з травня минулого року і за рік, згідно з повідомленням, суттєво думка українців не змінилася.

«Щоразу абсолютна більшість респондентів (82—87%) висловлювалися проти територіальних поступок, й абсолютна меншість (8—10%) були готові до них», — зазначили у КМІС і опублікували інфографіку, на якій видно динаміку відповідей українців за період із травня минулого року до травня 2023-го.

  • Опитування проводили методом телефонних інтервʼю. В опитуванні взяли участь 1 029 респондентів віком від 18 років, які проживають у всіх регіонах України, окрім Криму й тимчасово окупованих районів Луганської та Донецької областей, також у вибірку не внесли українців, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.