El Pais: Україна і Нідерланди тиснуть на Іспанію, щоб вона приєдналася до «коаліції Patriot»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Влада України та Нідерландів тисне на Іспанію, щоб вона приєдналася до «коаліції Patriot» і передала українській армії системи протиповітряної оборони.

Про це пише El Pais.

Вони просять, щоб Іспанія передала Україні батарею Patriot. Президент Володимир Зеленський передав своє прохання іспанському премʼєру Педро Санчесу на саміті Європейської політичної спільноти в Молдові минулого тижня.

Це питання також було предметом розмови між премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте і президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, оскільки саме в Туреччині Іспанія розмістила свою батарею Patriot.

Однак Ердоган наразі виступає проти виведення Patriot з його країни до закінчення строку дії відповідного контракту, який спливає в кінці цього року.

Одна з двох батарей, які є у Іспанії, розміщена на турецькій базі Інджирлік з 2015 року, друга — в автономії Валенсія на сході Іспанії.

  • Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що глави урядів кількох європейських країн під час переговорів із Володимиром Зеленським пообіцяли надати Україні системи ППО Patriot. 1 червня президент Володимир Зеленський був у Молдові на саміті Європейської політичної спільноти й запропонував створити «коаліцію Patriot» для України.