Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про скасування 2% податку для ФОП

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про скасування пільгового 2% податку для фізичних осіб-підприємців. Це одна з вимог Міжнародного валютного фонду.

Про це пише нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк.

За це рішення проголосували 227 нардепів. Очікується, що пільги скасують з 1 липня 2023 року.

Також у документі пропонують скасувати податкові пільги для ФОП 1 та 2 групи, відновити документальні перевірки та повернути штрафи за невикористання реєстратора розрахункових операцій.

Представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук уточнив, що проєкт закону націлений на виконання Україною зобов’язань в рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 8 грудня 2022 року. Меморандум схвалила Рада директорів Міжнародного валютного фонду. Він містить заходи, які український уряд і Нацбанк виконали або планують виконати впродовж періоду дії Моніторингової програми із залученням Ради фонду для України.

  • Верховна Рада 15 березня 2022 року ухвалила законопроєкт № 7137-д, який запровадив 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Зокрема, дозволив компаніям з обігом до 10 мільярдів гривень перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Замість ПДВ (20%) і податку на прибуток (18%) вони сплачуватимуть 2% з доходу.