Ховався 20 років: у ПАР спіймали колишнього поліцейського з Руанди, якого звинувачують у вбивстві майже 2 тисяч людей

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Південно-Африканській Республіці спіймали колишнього поліцейського з Руанди Фулгенса Каїшему. Його підозрюють у вбивстві приблизно 2 тисяч людей.

Про це пише пресслужба Міжнародного залишкового механізму для кримінальних судів ООН.

Каїшему спіймали під час спільної операції влади ПАР і міжнародних прокурорів. Він переховувався від правосуддя понад 20 років.

Каїшемі висунули звинувачення у 2001 році та оголосили його в розшук. Тоді Міжнародний трибунал щодо Руанди оголосив підозру Каїшемі в геноциді, співучасті в геноциді, змові з метою геноциду та злочинах проти людяності.

За даними слідства, 15 квітня 1994 року в комуні Ківуму в Руанді Каїшема разом зі спільниками вбили понад 2 тисячі чоловіків, жінок, дітей та літніх людей у церкві. Каїшема брав безпосередню участь в цьому вбивстві, зокрема він закупив і роздав бензин для підпалу церкви. Коли це не вдалося, Каїшема та спільники використали бульдозер, щоб зруйнувати церкву та закопати людей заживо під руїнами.

  • Геноцид у Руанді почався 6 квітня 1994 року, коли представники народу хуту почали знищувати споріднений народ тутсі. За три місяці радикали-хуту вбили від 500 тисяч до мільйона людей, зокрема й тих хуту, які не підтримали насильство. Край геноциду поклав військовий союз тутсі та поміркованих хуту, відомий як «Руандійський патріотичний фронт».