Уперше Міжнародну Букерівську премію отримав письменник із Болгарії

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

У 2023 році Міжнародну Букерівську премію здобули болгарський письменник Георгі Господинов і перекладачка Анджела Родель за книгу «Часосховище» (Time Shelter). Це вперше, коли болгарин отримує цю нагороду.

Про це пише пресслужба Букерівської премії.

У книзі описано клініку, де лікують людей із хворобою Альцгеймера. Кожен поверх там ніби відтворює прожите десятиліття в деталях і переносить пацієнтів у минуле.

«Це блискучий роман, сповнений іронії та меланхолії. Це глибока робота, яка стосується дуже сучасного питання: що відбувається з нами, коли наші спогади зникають?» — сказала голова журі Лейла Слімані.

Нагорода за перемогу становить £50 тисяч (або близько $62 тисячі), її розділять між письменником і перекладачкою.

Письменник Георгі Господинов і перекладачка Анжела Родель.

David Parry

Георгі Господинов — це найбільш міжнародно визнаний болгарський письменник, книги якого перекладені 25 мовами. А його перекладачка Анджела Родель до того ж є музиканткою і акторкою, яка живе і працює в Болгарії, але сама родом зі США.

  • Міжнародна Букерівська премія зʼявилася 2005 року як додаток до Букерівської премії. Протягом десяти років її вручали раз на два роки письменникам, які писали твори будь-якими мовами, але перекладали їх англійською. Із 2016 року нагороду почали вручати щороку за твір, перекладений англійською і опублікований у Великій Британії.
  • Минулого року переможницею Міжнародної Букерівської премії вперше стала індійська письменниця Гітанджалі Шрі. Її роман «Піщана гробниця» — сімейна сага, що розповідає про 80-річну жінку після смерті її чоловіка. Книга написана на хінді.