CNN пише, що Україна за допомогою Patriot збила російський винищувач. У Повітряних силах це спростовують

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Українські військові за допомогою зенітного ракетного комплексу Patriot збили щонайменше один російський винищувач, повідомляє CNN із посиланням на представників Пентагону та Конгресу США.

Про збиття винищувача журналісти згадали в контексті перспектив надання Україні винищувачів F-16. Автори зазначають, що без західної авіації ЗСУ доводиться імпровізувати, і вказане використання Patriot — саме такий випадок.

За словами американців, винищувач спробували збити протягом останніх тижнів.

Також CNN пояснює, що цей літаки цього типу, завдаючи ударів по Україні, переважно залишаютьься далеко в тилу росії, що ускладнює їх знищення за допомогою, наприклад, NASAMS.

Цього разу Patriot націлювався на винищувач росіян, що вилетів бомбити мирні міста України. Деякі співробітники Конгресу стверджують, що із сучасними винищувачами Україні буде легше поцілювати російські літаки та не доведеться для цього витрачати дорогі боєприпаси для Patriot, які були створені, щоб перехоплювати балістичні ракети.

Реакція ЗСУ

Пізніше речник Повітряних сил Юрій Ігнат не підтвердив інформацію CNN про збиття російського літака українським комплексом Patriot.

«Ми коли щось збиваємо, то оголошуємо у себе на сторінці. У нашій інфографіці зʼявляються гарні літачки чи крилаті ракети. Ми це [збиття] не оголошували — значить, про це оголосить хтось інший», — сказав Ігнат в ефірі «Свобода Live».