Повітряні сили прокоментували інформацію про нібито пошкодження ЗРК Patriot

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат закликав українців не перейматися долею ЗРК Patriot, коментуючи інформацію про нібито його пошкодження російською ракетою «Кинджал».

«Не турбуйтеся про долю Patriot. Це комплекс батарей, дивізіон, система... Усі по-різному називають і ніхто не може зрозуміти, насправді, з чого він складається», — сказав Ігнат.

За його словами, дивізіон — це командний пункт, в якому бойова обслуга отримує інформацію про повітряну обстановку в зоні своєї відповідальності, відстежує повітряні цілі та відпрацьовує їх. Може працювати в ручному, напівавтоматичному та автоматичному режимі.

«Саме автоматичний режим роботи Patriot дозволяє йому без втручання людини збивати повітряні цілі, як це було тієї ночі», — розповів Ігнат.

Крім того, у Patriot є радар, який забезпечує інформацію і розташовується на відстані від дивізіону.

«І, нарешті, Patriot має до восьми пускових установок, у кожній з яких — по чотири транспортно-пускових контейнери, які також розташовані на певній відстані і забезпечують вже бойову роботу — пуски ракет. Це, власне, і є Patriot. Знищити систему якимось там «Кинджалом» — це неможливо. Тому все, що вони розповідають, нехай залишиться в архіві їхньої пропаганди», — заявив речник Повітряних сил.

  • Уночі 16 травня росія атакувала Україну. Протиповітряна оборона збила 6 балістичних ракет «Кинджал», 9 крилатих ракет «Калібр» та 10 ракет наземного базування (С-400 або «Іскандер»).
  • Після цього CNN із посиланням на американських посадовців написало, що росіяни під час нічної атаки, імовірно, пошкодили одну із систем Patriot, але не знищили її. Однак у Білому домі поки що не підтверджують інформацію про можливе пошкодження системи Patriot в Україні. Але там наголосили, що якщо це справді сталося, то США допоможуть її полагодити.