Росія офіційно виходить з Договору про звичайні збройні сили в Європі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держдума росії прийняла закон про денонсацію Договору про звичайні збройні сили в Європі, який був підписаний в 1990 році в Парижі з країнами НАТО та державами, які входили до Організації Варшавського договору, включаючи СРСР.

За відповідне рішення депутати проголосували одностайно, після чого почали аплодувати.

Цей договір обмежував кількість озброєнь і бойової техніки для країн-учасниць. Документ обмежував пʼять основних категорій — це бойові танки, бойові броньовані машини, артилерія, ударні вертольоти та бойові літаки. Договір застосовувався на територіях від Атлантичного океану до Уральських гір, річки Урал і Каспійського моря, включаючи острови.

Відповідно до договору, блокам дозволялося мати однакову кількість перелічених озброєнь. Їхня сумарна кількість не повинна була перевищувати 40 тисяч танків, 60 тисяч бойових броньованих машин, 40 тисяч артилерійських одиниць, 13,6 тисячі бойових літаків та чотири тисячі ударних гелікоптерів.

  • Росія призупинила дію договору в липні 2007 року, після того як до нього кілька років відмовлялися приєднуватися країни Балтії — на той час нові члени НАТО. У березні 2015 року влада рф оголосила, що припиняє участь у засіданнях Спільної консультативної групи.
  • 10 травня 2023 року путін видав розпорядження про те, що росія денонсує договір. Він доручив вирішити це питання в Держдумі та Раді федерації.