Посол США заявив, що Південна Африка передала росії зброю. У ПАР заперечують

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

США звинуватили Південну Африку у постачанні боєприпасів до росії через російський корабель, який у грудні минулого року пришвартувався до військово-морської бази Саймонстаун у Кейптауні.

Посол США в Південній Африці Рубен Брігеті під час брифінгу заявив, що Америка переконана в тому, що ПАР постачала зброю до рф.

«Серед того, що ми відзначили, була стоянка вантажного корабля на військово-морській базі Саймонстаун у період з 6 по 8 грудня 2022 року, з якої ми впевнені, що вантажили зброю та боєприпаси на це судно в Саймонстауні, коли воно поверталося до росії», — сказав посол.

Про те, наскільки точними є дані розвідки США про постачання Південною Африкою боєприпасів до росії, посол Рубен Брігеті сказав, що готовий поставити на це своє життя.

Речник президента ПАР заявив, що канцелярія взяла до уваги це повідомлення і відповість на нього. Уряд також заявив, що вивчає повідомлення про надсилання зброї до росії.

Згодом на сайті президента Південно-Африканської Республіки офіційно спростували заяви посла. Там зазначили, що вони підривають «дух співробітництва та партнерства» між країнами.

Там розповіли, що хоча жодних доказів щодо російського судна Lady R не надавали, уряд ПАР погодився провести незалежне розслідування. Цю тему порушували на останніх зустрічах між представниками ПАР та США і досягли згоди, що варто дочекатися результатів розслідування, а американська розвідка надасть усю інформацію, яку має.

«Тому розчаровує той факт, що посол США зайняв контрпродуктивну публічну позицію, яка підриває досягнуте порозуміння з цього питання та дуже позитивні та конструктивні відносини між двома делегаціями», — зазначили в офісі президента ПАР.

  • Ще у грудні 2022 року депутати парламенту Південної Африки запідозрили країну у продажу зброї росії. Тоді увечері в порту Саймонстаун помітили вантажний автомобіль і контейнеровоз Lady R під російським прапором. Свідки бачили, як судно розвантажувало, а потім приймало вантаж під час одного з регулярних відключень електроенергії в країні.