WP: Британія готова передати Україні ракети великої дальності Storm Shadow

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Велика Британія готова надіслати Києву ракети дальнього радіуса дії — до 300 кілометрів.

Про це пише The Washington Post із посиланням на повідомлення, яке британське Міноборони розмістило в матеріалах закупівлі Міжнародного фонду підтримки України.

За словами неназваного британського чиновника, остаточне рішення про передачу ракет ще не ухвалили. Він відмовився підтвердити тип, терміни та кількість озброєння, що може отримати Україна. Однак WP припускає, що йдеться про британські крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow.

Також видання нагадує, що в документах Пентагону, які потрапили в мережу, стверджувалося, нібито розвідка США підтвердила плани Британії направити Україні невстановлену кількість ракет Storm Shadow.

15 грудня 2022 року міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що не виключає постачання Україні ракет Storm Shadow, а вже в лютому 2023 року премʼєр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що його країна має намір стати першою, хто надасть Україні зброю більшого радіуса дії.

  • Storm Shadow (SCALP EG) — франко-британська авіаційна крилата ракета класу «повітря — земля». Призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, які добре захищені засобами протиповітряної оборони.
  • Ця ракета може використовуватися в будь-який час доби, за складних метеоумов і при застосуванні противником засобів радіоелектронної протидії.
  • Дальність її польоту перевищує 250 кілометрів, а висота сягає 30—40 метрів. Утім, залежно від конкретної модифікації характеристики таких ракет можуть різнитися.