Зеленський розкритикував ідею «гібридного» спецтрибуналу щодо росії

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент України Володимир Зеленський під час виступу у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі розкритикував один із запропонованих форматів трибуналу — «гібридний».

Про це повідомляє «Європейська правда».

Зеленський заявив, що треба створити повноцінний міжнародний трибунал щодо росії.

«Я дуже вдячний МКС та усій команді, що працює з судом задля забезпечення справедливості. Але лише одна інституція спроможна відреагувати на злочин агресії — це трибунал. Трибунал, а не щось гібридне, що дозволить формально закрити питання. Не компроміс, який дозволив би політикам сказати, що питання нібито вирішене. Потрібен справжній, повноцінний трибунал. І справжня, повноцінна справедливість», — заявив Зеленський.

  • Україна наполягає на Міжнародному спецтрибуналі, до складу якого входили б іноземні судді, а у його створенні брала б участь ООН. Гібридний суд у межах української судової системи викликає низку запитань, наприклад, чи зможе такий суд подолати імунітет путіна як президента, або чиїм іменем виноситимуть вироки. До того ж такий гібридний суд не потребуватиме резолюції Генеральної Асамблеї ООН про створення нової незалежної міжнародної інституції.