В Україні запрацює Єдиний реєстр зброї. Це спростить її купівлю і продаж

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

З червня в Україні запрацює Єдиний реєстр зброї, заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

Кожен власник зброї матиме електронний кабінет з усіма даними про неї, термінами перереєстрації, перевірками та відмітками купівлі-продажу.

Також це дозволить замовити зброю без входу в підрозділи дозвільної системи і без магазинів. Зараз на складах магазинів, як зазначає міністр, є близько 70 тисяч одиниць різного виду зброї. Її можна буде внести в базу й продавати звідти.

За словами Клименка, мета Єдиного реєстру — це контроль за зброєю, яка є на руках, а це 1 млн 300 одиниць без трофейної і тієї, яка зʼявиться в Україні.

  • У травні 2022 року Міністерство внутрішніх справ спільно з Мінцифри запустили у «Дії» опитування про обіг вогнепальної зброї серед цивільного населення. Воно показало, що майже 59% респондентів хочуть мати зброю для особистого захисту. 19,43% опитаних вважають, що зброю треба використовувати для спеціальних потреб. 21,82% — проти володіння зброєю.