Британська розвідка: Росіяни облаштували вогневі позиції на реакторах Запорізької АЕС

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Російська армія облаштувала вогневі позиції на ядерних реакторах Запорізької атомної електростанції. Їх видно на супутникових знімках.

Фотографії у своєму Twitter опублікувало Міністерство оборони Великої Британії.

Знімки датовані березнем 2023 року. На дахах 2, 3 та 5-го реакторів видно певні прибудови. Зокрема, на даху другого реактора видно щось схоже на будку або спостережний пункт, а на даху третього — вогневі позиції, які захищені мішками з піском.

За словами британської розвідки, це означає, що реактори ЗАЕС інтегровані в тактичну оборону станції, тож існує великий ризик їх пошкодження під час бойових дій.

  • ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і відтоді працює під їхнім контролем. Із серпня окупанти регулярно обстрілювали ЗАЕС та Енергодар, у звʼязку з чим станцію кілька разів повністю відʼєднували від енергомережі.
  • У вересні на станції побувала делегація МАГАТЕ із 14 осіб, після чого на ЗАЕС залишилися співробітники агентства. Вони періодично змінюються.
  • Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Володимир Зеленський заявляв, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, «світ залишається на межі радіаційної катастрофи».