Розслідування: Десятки російських дипломатів у скандинавських країнах можуть бути шпигунами під прикриттям

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Спільний проєкт норвезьких, шведських, данських і фінських журналістів викрив кілька десятків російських дипломатів, які були шпигунами під прикриттям.

Про це пише фінське видання Yle.

Майже третина співробітників російських дипломатичних представництв виконують розвідувальні завдання, констатують журналісти.

Кілька десятків диппредставників були співробітниками Служби зовнішньої розвідки (СВР), ГРУ чи ФСБ, але працювали як персонал дипломатичних місій. Зазвичай їх призначали на другорядні посади, адже ключові дипломати рідко можуть бути шпигунами під прикриттям.

Журналісти Yle встановили особи трьох таких росіян. Серед них — імовірний співробітник СВР Дмитрій Оторочкін, який спершу працював у російському посольстві в Гельсінкі, а потім перевівся в Копенгаген, звідки його вислали навесні 2022 року. У мережі «ВКонтакте» він мав три сторінки на різні імена та місце проживання, але з фотографіями, за якими його легко впізнати.

Ще двоє — 60-річний Владімір Комаров, який теж працював у посольстві в Гельсінкі, і 37-річний Дмитрій Двін’янінов. Обоє, вочевидь, були співробітниками ГРУ. Їх вислали навесні 2022 року.

Один із посадовців на умовах анонімності розповів, що фінські спецслужби кілька разів втручалися, коли такі дипломати намагалися встановити контакт із росіянами у Фінляндії для шпигунських цілей.

Шведські журналісти відстежили 21 ймовірного шпигуна у Швеції та щонайменше тринадцятьох, які продовжували працювати у Стокгольмі до квітня минулого року.

Норвезькі журналісти повідомили, що в рамках розслідування встановили особи 38 агентів російської розвідки — усі були повʼязані з дипломатичними місіями у країнах Північної Європи.

За даними журналістів, генеральний консул росії в Баренцбурзі Андрієй Чемерило, найімовірніше, повʼязаний з ГРУ, адже він проживав за адресою, що відома як навчальний центр співробітників ГРУ. Сам Чемерило заперечує звʼязки з розвідкою.

  • 25 квітня Швеція вирішила вислати пʼятьох російських дипломатів. Два тижні тому про видворення російських дипломатів заявила сусідня Норвегія. Персонами нон ґрата стали 15 співробітників посольства росії в Осло, які виявилися офіцерами розвідки.