Bloomberg: Європейські союзники занепокоєні спробою Макрона залучити Китай до перемовин між Україною та рф

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Спроби французького президента Емманюеля Макрона залучити Китай до мирних перемовин України та росії викликали занепокоєння деяких європейських партнерів. Вони не підтримують таку ініціативу.

Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Деякі держави розкритикували план Макрона. На їхню думку, спроба посадити Україну та рф за стіл перемовин є передчасною, а ініціативи президента Франції можуть підірвати європейську єдність.

Голова комітету закордонних справ парламенту Естонії Марко Міхкельсон поставив під сумнів імовірне посередництво Китаю у війні росії проти України.

«Макрон має справу саме з тим, з чим не повинен мати справу західний лідер. Звідки він бере той факт, що Китаю можна довіряти як чесному посереднику в поточній ситуації?» — зазначив естонський політик.

Інші союзники також висловили скептицизм щодо Китаю, оскільки той заявив про «безмежну дружбу» з росією.

Радник керівника ОП Михайло Подоляк наголосив, що Україна не піде на компроміси.

«Можна висувати будь-які мирні ініціативи, але в основі всього цього лежить головне — виведення російських військ. Якщо це положення включене, то це можна вважати серйозним планом», — наголосив він.

  • Президент Франції Емманюель Макрон хоче звернутися до Китаю з планом, який може призвести до перемовин між Україною та росією вже цього літа. Він доручив це завдання своєму зовнішньополітичному раднику Емманюелю Бонну.
  • 6 квітня президент Франції Емманюель Макрон прибув до Пекіну на зустріч з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Головною темою переговорів була війна росії проти України. Макрон закликав Китай «привести до тями» росію та сприяти переговорам. Сі Цзіньпін також заявив про важливість переговорів і виступив проти застосування ядерної зброї в Україні. У їхній спільній заяві був заклик до відновлення миру.
  • Reuters писало, що Макрону влаштували незвично щедрий прийом, що може свідчити про наміри Пекіну посилити протидію США за рахунок Франції. Politico писало, що Макрон не зміг вплинути на позицію Сі Цзіньпіна щодо російського вторгнення в Україну.